Tento výborný recept jsem našla v prosincovém čísle časopisu Albert (rok 2012). Chtěla bych se zdokonalit v pečení domácího pečiva a hlavně dostat pod ruku i pečení z kynutého těsta. Buď mně totiž kvásek nevzešel anebo to bylo kvasnicemi příliš cítit.
Tyto rohlíčky jsou rychlé, chutné a relativně jednoduché. Zkuste je, stojí za to.
Suroviny:
400g hladké mouky
1 sáček (asi 7 g) droždí
180 – 230 ml mléka (mně to vychází právě na těch 230 ml mléka)
1 žloutek
70 g másla
špetka soli
1 lžička citronové kůry (dávám i trošku šťávy)
40 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
plátky mandlí na posypání
Postup:
V jedné misce smícháme mouku a droždí. Ve druhé smícháme vlažné mléko se žloutkem a poté přidáme máslo, sůl, citronovou kůru a oba cukry. Poté smícháme suché ingredience s mokrými. Těsto se nelepí a ani není nijak tuhé. Necháme asi hodinu kynout a teplém místě.
Poté vyválíme a a uděláme trojúhelníčky. Já mám raději menší rohlíčky, takže mně to vychází někdy i na 16 rohlíčků. Víceméně vezmu radílko a křížím těsto až mi velikost trojúhelníčků vyhovuje. Většinou tedy 12 až 16 kousků. Na plechu je necháme dalších 15 minut kynout.
Nakonec potřeme rohlíčky vejcem a posypeme mandlovými plátky.
Pečeme dozlatova při 170°.
Dejte vědět v komentářích, jestli jse zkusili a jestli chutnali.
Mějte se krásně
Zuza